Днес ще ви предложа един много приятен вариант за тиквички на фурна, който отнема 15-ина минути подготовка, изглежда добре и не на последно място – ястието е вкусно.

Започвам със смущаващото признание, че АЗ не обичам тиквички с мляко и чесън. Правя ги, ям ги, обаче не ги обичам. Имам си няколко други любими начина да ги приготвям и вече съм ви показвала пълнените тиквички с кайма, баницата с тиквички и рулцата от тиквички.

Преди години майка ми все казваше, че най-трудно се готвят постни манджи. Аз много-много не съм съгласна!  Поне що се отнася до самото готвене. Сигурно е имала предвид, че ние си падаме любители на мръвката и все се мръщехме на постното. Ама нямаше тогава ни интернети, ни кулинарни телевизии… не й е хрумвало, че има и по-интересни начини да се поднесе постна храна.

тиквички на фурна рецепта

Продуктите за тиквички на фурна:

2 тиквички
2 големи моркова
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
4-5 яйца
150-200 гр. сирене (ако искате и повече)
5-6 стръка копър
5-6 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус

как се правят тиквички на фурна

Приготвянето:

Настърганите тиквички, морковите, лука и чесъна запържвам докато се изпари влагата. Дърпам от котлона и оставям зеленчуците малко да поизстинат. 20-ина минути им стигат. Направо в тигана добавям копъра, сиренето и яйцата. Разбърквам и пресипвам в тавичка. Не добавям допълнително мазнина, защото тиквичките си имат от пърженето. Сместта не изглежда много фотогенична на този етап, но това да не ви притеснява. За красота подреждам доматени кръгчета, а пет минути преди да извадя наръсвам кашкавал, но него спокойно може да го прескочите.

идеи рецепти с тиквички

Пека в предварително загрята фурна на 180 – 190 градуса за 20 минути. Тъй като моята тавичка е вече с доказано „залепващо“ покритие, аз слагам хартия за печене. Така е по-лесно после и за сервиране и за миене на тавата. Количествата продукти са за тавичка 20/20 см, тоест не е много голямо. Ако сте решили да готвите за повече хора, удвоете продуктите.

рецепта тиквички на фурна идеи с тиквички

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 66 922 times, 6 visits today)