Продължете към съдържанието
Home » Как да се грижим за картофите в нашата градина

Как да се грижим за картофите в нашата градина

Вече сме засадили картофите в градината и сега трябва да видим как да се грижим за тях. За добра реколта са нужни добри грижи. Има основни неща при отглеждането на картофи, които трябва да спазваме, за да може те да растат добре и накрая да ни се отблагодарят подобаващо. Най-важните неща, които трябва да правим след засаждането на картофите са – окопаване, загърляне, напояване, подхранване, растителна защита, прибиране на реколтата. Повече за това как да засадим картофите вижте тук.

Окопаване

Окопаването е важна процедура, която трябва да направим веднага след като картофите се покажат над земята. То се прави с цел да се премахнат плевелите и да се разрохка почвата. В началото можем да направим 2-3 леки окопавания, през около 5-6 дни. След като картофите са достигнали около 20 см височина, е време да ги загърлим.

Загърляне – как да го правим

Загърлянето на картофите е важен етап при отглеждането на картофите.

Загърлянето се прави с цел да насърчим растението да продължава да произвежда повече клубени и да не позволим на част от картофите да се изложат на преките слънчеви лъчи. В противен случай ще зеленясат и ще се напълнят с токсина соланин, който е вреден за човека. Загърлянето се прави около 3-4 пъти през сезона, като процеса представлява натрупване на повече почва около растението. Обикновено го правим когато растението достигне около 20 см височина и последно преди цъфтеж.

Съвет – правим окопаването и загърлянето рано сутрин, защото тогава стъблата на картофите са добре изправени. През деня те полягат и ще ни е по-трудно да извършим тези операции.

Напояване – кога

Трябва да държим нашите насаждения добре напоени през цялото лято, особено в периода на цъфтеж и след цъфтеж. През периода на цъфтеж, растенията изграждат своите грудки и доброто поливане с вода е от решаващо значение за крайния резултат. Хубаво е да поливаме картофите един път седмично в периода на цъфтене (8-10 поливки за сезона) и това продължава до пожълтяването на стъблата. Тогава спираме всякакъв вид поливане. Поливките можем да правим с лейки, капково или чрез дъждуване.

Подхранване – кога и как

Подхранването на картофите можем да направим още при самото засаждане с добре угнил оборски тор (8-10 кг на квадратен метър), дървесна пепел или със закупени торове – азот и фосфор по 9-12 кг/дка и калий – 16-18 кг/дка. По време на растежа на стъблата на картофите, можем да подхраним пак по малко преди всяко загърляне. Можем да подхраним и с настойка от коприва. За целта напълваме подходящ съд до половината с прясна коприва и доливаме с вода, но не пълним догоре съда. Разбъркваме ежедневно и след около 2 седмици ще имаме прекрасен зелен тор, който можем да използваме като го разредим с вода в съотношение 1:10.

Растителна защита – как да се предпазим

Борбата с болестите и неприятелите при картофите трябва да се прави навреме. Болестите могат да са – мана, кафяви листа, струпясване, къдравост, листно завиване, различни вируси. Неприятелите могат да са – колорадски бръмбар, листни въшки, картофен молец, гъсеници, картофена нематода и други. Можем да се предпазим от тези неприятели с подходящите препарати (нуреле, вазтак, агрия, акробат и други) или механично, чрез стръскване и убиване на колорадския бръмбар например.

Прибиране на реколтата и съхранение

Прибирането на картофите обикновено става през есента, но е в зависимост от сорта и района на отглеждане. По принцип когато стъблата на картофите са вече изсъхнали, това е знак, че картофите са готови за вадене. След като ги изкопаем от градината, трябва първо да оставим картофите да изветреят добре, за да няма влага. Слагаме ги в чували за картофи и ги слагаме в мазето за съхранение.

Следете ни в нашата Фейсбук страница за още полезне съвети!

Как да отгледаме богата реколта от картофи – 8 безценни тайни

Как да отгледаме богата реколта от картофи – докато в нашите градини отглеждаме картофи, гладът не ни заплашва. Варени, пържени, задушени – картофите са обичани от всички, най-вече от децата. Следователно въпросът дали да засадим картофи тази година в градината изобщо не стои на дневен ред. А да научим няколко тайни за увеличаване на добива…

Как да отглеждаме картофи по лесен и забавен начин

Как да отглеждаме картофи по лесен и забавен начин? Научете как да отглеждате картофи от семе по много лесен начин. Картофите са много вкусни, а в същото време са и доста полезни. Картофите са най-важната незърнена селскостопанска култура в света! Някои хора твърдят, че картофите съдържат твърде много нишесте и твърде много калории. Да, картофите…

Как да отглеждаме големи и сладки моркови в градината

Как да отглеждаме големи и сладки моркови – морковите са една от най-популярните кореноплодни култури в днешните градини. Техните зелени листа украсяват градините дори на начинаещите градинари. Но само тези, които се придържат към правилата за отглеждане на моркови, успяват да получат добра реколта. И така, нека да разгледаме какви правила трябва да спазваме при…

Снимки: hr.blabto.com