Сладките картофи не са особено популярни у нас, но грешим ли като не ги консумираме?
Ами какво ще кажете, ако се окаже, че сладките картофи са по-полезни от белите (обикновените) картофи.
Не искаме да кажем, че веднага тряба ва да спрем да ядем нашите си картофи за сметка на сладките. Ние обожаваме картофи във всякаква форма. Но ако има полезни свойства и здравословни привилегии в сладките картофи, то е добре да го знаем и да се възползваме от тях.
Когато става дума за правилната фуркция на храносмилателния тракт няма нищо по-важно от фибрите. Картофите са изключителен източник на фибри, особено, ако се хапват с кората (където се съдържат в най-големи количества).
Ще ви покажем един сравнителен анализ на двата вида картофи, но с едно предварително уточнение – става дума за печени картофи с кората и без никаква мазнина (масло или маргарин).
Е резултатът вече е ясен – сладките картофи са победители в тази битка.
И в двата вида картофи има полезни вещества, но в сладките има повече витамин С, носят дневния прием от витамин А, по-малко калорични са, имат повече фибри и по-малко въглехидрати. Единственото, кеото може да се изтъгне като недостатък е, че имат повече захари в състава си.
И отново казваме – искаме просто да ви покажем, че е добре да се хапват и сладки картофи. Така ще внесете и разнообразие в менюто си, най-малко.
В полето с Още по темата ще намерите интересна информация за сладките картофи.
А в свързаните рецепти след края на статията има някои вкусни начини за приготвяне на сладки картофи, или батати, както още се начират.