Тарт с ягоди, заквасена сметана и маскарпоне

Обичам ягоди! Не, това не е вярно. Обожавам ягоди! Мога да ям докато не ме заболи корема от преяждане и после още толкова. Просто нямам спирачка, макар да знам че накрая ще ми сатне зле. За мое най-голямо съжаление 2 поредни години не бях опитавала. Първата, защото бях бременна и не можех да понасям даже вида на какъвто и да е плод, но за това пък ядях кебапчета, кюфтета и дюнери до пръсване (абсолютно нетипично за мен). Редях се на опашка на близката до работата лафка, заедно със всички строителни работници от околноста и с треперещ глас поръчвах 3 ка кюфтета с гарнитура. Минталата година, пък, сезонът на ягодите съвпадна с най-зверските колики на сина ми, така че не само не се сетих за тях, ами изобщо забравях да се храня. Но тази година, ооо…едва дочаках първите ягоди да се покажат на пазара е направих нечуван пир с тях. Имам една любима детска книжка – Приключенията на Лиско, между другото, съперничеща на Мечо Пух по всички показатели. В нея сред всички герои има едно малко момченце – Домби, което все търси диви ягоди, защото никога не е намирал или опитвал, но е чувал че други са намирали и са много вкусни. Накрая намери диви ягоди и станаааа едно омазване… Оказа се, че моя малък Домби – синът ми – също обожава този плод, така че измихме една голяма купа, седнахме на земята в неговата стая заедно с книжката и четохме и ядохме, докато не се затъркаляхме.

Нямаше начин, да не направя сладкиш с ягоди. Обаче, грехота е, да се обработват с печене или варене тези плодове. За това ги оставих натурални, комбинирани с най-подходящото за тях – маскарпоне и заквасена сметана, върху хрупкав блат от маслено тесто. С изрезките от тестото за пая направих няколко тарталети. Най-накрая си намерих формички за тях, благодарение на леля Лили – много мила, възрастна дама, сладкарка, която срещнах съвсем случайно и с която от дума на дума стигнахме до сладкарството и потънахме в приказки за часове. Тя бе така добрада ми подари 10 метални формички

Продукти за кръгъла тава с размер 26 см:

За блата:

125 гр масло + малка бучка за намазване на тавата

1 ½ ч.ч бяло брашно + допълнително за разточването

3 ч.л. захар

щипка сол

1 яйце

3 с.л студено прясно мляко

За крема:

1 опаковка маскарпоне (500 грама)

1 голяма опаковка заквасена сметана (400 грама)

5 с.л. захар

500 гр. ягоди

За украсата:

200 гр. ягоди

Приготовление:

На масленото тесто:

Маслото се реже на кубчета и се оставя на стайна температура, за да се размекне. В купа се разбърква докато се размекне, добавя се солта и яйцето.

В отделна купа се разбъркват млякото и захарта и на тънка струйка се добавят при маслото, при непрекъснато бъркане. Постепенно се добавя пресятото брашно.

С помоша на шпатула или с ръце се обърква докато брашното се поеме от маслото.

На набрашнена повърхност, с длани, тестото се размесва, докато стане меко. Прави се на  леко сплескана топка, увива се в прозрачно фолио и се оставя за минимум 2 часа в хладилника. Важно е тестото да се охлади добре, защото по този начин глутена в тестото почива. Освен това не се стопява прекалено в горещата фурна.

Извадете тестото и го разточете на набрашнена повърхност, като направите окръжността с около 4 см по-голям диаметър от тавата в която ще печете, за да се покрият стените. Ако тестото ви се скъса, притиснете с пръсти краищата, за да слепната и намажете с малко вода. Изтръскайте излишното брашно с помоща на четка. Прекарайте остра шпатула под разточената кора, за да я отлепите от повърхноста върху която сте точили. Навийте кората на точилката и я прегвърлете в тавата, като плътно притиснете в ъглите, за да се оформи красив ръб. С помоща на вилица набодете дъното на тестото.

Печете около 30-35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, или до зачервяване. Извадете и оставете да се охлади напълно

На крема:

В голяма купа изсипете маскарпонето (на стайна температура) и сметаната. Добавете захарта и разбийте с миксер, докато захарта се разствори.

Нарежете ягодите на малки парченца и ги разбъркайте в крема.

Асемблиране на тарта:

Изсипете крема върху кората от маслено тесто и загладете. Нарежете ягодите заделени за украна на филийки и ги набодете върху крема с широката част надолу

Охладете преди сервиране.

Ако ви остане от крема, много е вкусен изсипан в чашки и украсен с бишкоти

Добър апетит!

Други публикации:

Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

Крем „Дипломат”

Крембо

8 comments on “Тарт с ягоди, заквасена сметана и маскарпоне

  1. Yordanka Dobreva каза:

    Дани, направила си най-любимия ми сладкиш с ягоди :)) За разлика от вас се поокапах, докато гледах снимките ти и четох обяснението.
    У нас също предпочитаме ягодите натюр!!!
    Вкусен, с ухание на ягоди, ден и спорна нова седмица!!!

  2. littlethingslife каза:

    Това е много свежо предложение за ягодова торта. Макар да не съм голям любител на ягодите (освен, ако не са диви) и аз тази година съм се замислила да ги включа в някой десерт. Голяма свежест носят и с цвета и с уханието си. Поздрави и приятни ягодови дни 🙂

  3. Dani каза:

    Eй Дани, прекрасна тарта с ягоди. И аз обичам, особенно от тези, дивите. Ароматът им е много по-силен и толкова благоуханен…Мммм, страшно вкусно!
    Трябва да си намеря и аз форма за тарта и да я приготвя.
    Хубава и лека седмица 🙂

  4. Dimitrana S. каза:

    Типично за разгара на пролетта, много свежо и вкусно, плодово, ароматно..

    Интересен е начинът, по който се замесва тестото.. точно така никога не съм пробвала.

    Харесвам тези порцеланови форми, Даниела, изключително удобни, а и красиви са 🙂

    Пожелания за здрава, спорна и усмихната нова седмица!

  5. jibek каза:

    Çok leziz görünüyorlar.Bizim yemekleride görmeni isterdim…

  6. Danyela каза:

    Дани, Дими, littlethingslife, Дани, благодаря ви! Много сте мили в коментарите си!
    Дими, много са удобни тези форми, виждала съм в твоя блог, че и ти имаш и ползваш, даже в различни цветове. Относно тестото, замесено по този начин за първи път правих за Тарта с круши и бадемов крем и ми хареса много. Начина на замесване е на Pierre Hermé от книгата The Cook’s book, а оригиналните пропорции (защото в тази рецепта малко съм променила съотношенията) ги има в рецептата за Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

  7. Боби каза:

    Абсолютно те разбирам какво чустваш към ягодите 🙂 чудесна рецепта

Вашият коментар